Noorderlichtkans in België en Nederland: Zoeken naar opklaringen

Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag zorgde bewolking ervoor dat we geen noorderlicht konden waarnemen vanuit België of Nederland. Indien het helder was geweest zouden er vandaag vast en zeker spectaculaire foto's van dit bijzonder fraaie lichtverschijnsel zijn opgedoken. Ook volgende nacht is er opnieuw kans op noorderlicht. De zonnewindsnelheid is immers nog steeds erg hoog (700km/sec) en op dit moment (15u) is er een zeer goede magnetische koppeling tussen de zonnewind en de Aarde. Vandaar dat het noorderlicht aan de nachtzijde van de Aarde momenteel tot op zeer zuidelijke breedtegraad te zien is.

Op deze pagina kan u steeds de laatste verwachting voor de korte termijn raadplegen. Bij de tijden in UT moet er in België en Nederland steeds 2 uur worden opgeteld.


In deze grafiek staan de belangrijkste zonnewindparameters (Speed, density, Bt, Bz), alsook het effect van die parameters hier op Aarde (Kp).
De rode grafiek stelt dus de Bz-waarde voor. Hoe negatiever deze waarde, en hoe langer de negatieve periode, hoe sterker en zuidelijker het noorderlicht verwacht kan worden.

De kans is relatief groot dat we met de huidige gegevens vannacht ook noorderlicht in België zouden kunnen zien. Echter... ik vrees dat de bewolking op vele plaatsen roet in het eten zal gooien.
De beste kansen zijn weggelegd voor het uiterste noorden van Nederland. Met voorop de Waddeneilanden. Kort na middernacht middernacht zou daar de middelbare bewolking moeten zijn verdwenen volgens onderstaande verwachting van het Hirlam-model. (kaartje voor 1 u vannacht)

De lage bewolking moet dan ook minder en minder worden:

Voor andere locaties in de Lage Landen valt echter te vrezen met een grote V....