NOORDERLICHTREIZEN

Een uniek concept met professionele begeleiding

Welkom op deze website van Noorderlichtman Ruben Weytjens!

In 2012 gidste weerman Ruben Weytjens zijn eerste "noorderlichtreis", een volledig verzorgde groepsreis waarin het noorderlicht centraal stond. Niets werd aan het toeval overgelaten waarbij Ruben zijn kennis over het noorderlicht en meteorologie combineerde om het maximale uit een weekje noorderlichtjagen te kunnen halen. Alzo kreeg hij al snel het etiket "noorderlichtman" opgeplakt.
Deze reis werd ontwikkeld in samenwerking met Wietse Dijkstra (Studio Arctic) en Voigt Travel en deze samenwerking staat in 2021 nog steeds garant voor een succesformule.

Het lijkt haast alsof "Noorderlichtreizen" altijd hebben bestaan, maar in feite waren wij in 2012 ook de eersten die een "Noorderlichtreis" samenstelden. Sinds die tijd is er véél veranderd en zijn er vele aanbieders van zogenaamde "Noorderlichtreizen" op de markt gekomen. Waarbij het voor velen voldoende is om naar een locatie te reizen waar er kans is op noorderlicht om de reis de stempel "Noorderlichtreis" te geven. Bijvoorbeeld ongeacht de aanwezigheid van storende omgevingsgfactoren zoals hoge bebouwing of lichtvervuiling en vaak zonder professionele begeleiding of assistentie bij fotografie ter plaatse...
Terwijl het voor anderen op deze manier vooral massa-productie werd zijn wij onze reizen in samenwerking met lokale partners tot in de puntjes blijven verfijnen om op die manier een echte meerwaarde te kunnen bieden. Zowel op gebied van toegewijde begeleiding, cultuur, landschappen, diversiteit, activiteiten én het noorderlicht. Zo bieden wij met enige trots ook een aantal exclusieve programma's aan die wij samen met onze vrienden ter plaatse specifiek voor onze doelgroep hebben uitgewerkt.

Inmiddels beperken we ons ook niet alleen tot Lapland maar trekken we ook geregeld naar Spitsbergen, IJsland en Groenland. Het volledige artcische gebied dus, vandaar ook dat we samen met onze reizigers de community "Arcticans" hebben opgericht.Lees hier meer over ons unieke concept van Noorderlichtreizen. 

Schema begeleide reizen winterseizoen '21-'22

Onderstaande reizen worden gegidst door Ruben Weytjens

 

Winter 2022

Reis 1: 2 tot 9 januari 2022: Noorderlichtevent Lapland "Kerstvakantie" - Volzet, bekijk hier deze reis      
      Locatie: 7 nachten Luosto 

Reis 2: 13-16 januari 2022: "Noorderlichtweekend Lapland" - Nu te boeken, bekijk hier deze reis     
       Locatie: 3 nachten Luosto

Reis 3: 30 januari tot 6 februari: Noorderlichtreis "Ontdek Lapland" - Volzet, bekijk hier de reis     
       Locaties: Luosto (3) -Kilpisjärvi (3) - Tankavaara (1)

Reis 4: 6 tot 13 februari: Noorderlichtreis "Golden Circle Lapland" - Volzet, bekijk hier de reis
       Locaties: Tankavaara (1) - Salla (3) - Luosto (3)

Reis 5: 20 tot 27 februari: Noorderlichtreis "Op Jacht naar noorderlicht" - Volzet, bekijk hier de reis
       Locaties: Pallas (1) - Kilpisjärvi (3) - Luosto (3)

Reis 6: 27 februari tot 6 maart: Noorderlichtevent Lapland "Krokus" - Volzet, bekijk hier deze reis
       Locatie: 7 nachten Luosto 

Reis 7: 13 maart tot 20 maart: Noorderlichtreis "Op Jacht naar noorderlicht" Nu te boeken, bekijk hier de reis
       
Locaties: Pallas (1) - Kilpisjärvi (3) - Luosto (3)

Reis 8: 20 maart tot 27 maart: Noorderlichtfinale - Nu te boeken, bekijk hier deze reis
       Locatie: 7 nachten Luosto met enkele vrije dagen om bijvoorbeeld te kunnen skiën in het winterwonderland


Extra Reizen met collega-gidsen

Naast de reizen die ik zélf begeleid zullen er ook nog 7 andere reizen georganiseerd worden die door één van mijn goede Arcticans-vrienden en -collega's zullen worden begeleid.
Ook deze reizen zijn door mij samen met Studio Arctic en Voigt Travel ontwikkeld. Ik kan helaas niet overal tegelijk zijn maar gelukkig heb ik door de jaren heen zeer kundige andere gidsen ontdekt die deze noorderlichtreizen naar bijvoorbeeld Nuorgam, Salla en Luosto (Fins Lapland) en IJsland tot in de perfect zullen begeleiden. Meer daarover op www.arcticans.be 

Contact: ruben [dot] noorderlichtman [at] gmail [dot] com

Geen enkel financieel risico.

Durft u nog niet te boeken vanwege de onzekerheid wegens het corona-virus? Begrijpelijk maar dankzij de samenwerking met reisorganisatie Voigt Travel, aangesloten bij ANVR en SGR, heeft u 0% financieel risico (lees meer). De SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) betaalt het door jou betaalde bedrag terug mocht Voigt Travel in het uiterste geval niet zelf aan haar financiële verplichtingen kunnen voldoen. 

"We are back!" Noorderlichtreis Lapland - September 2021

8-daagse reis in Salla

De vroege herfstperiode is een uitstekende periode om te gaan noorderlichtjagen in Lapland. De kans op noorderlicht is dan namelijk nét zo groot als in maart. 's Nachts kan het al eens een graadje vriezen maar overdag schommelt de temperatuur doorgaans tussen +5 en +10°C. Deze kleurrijke herfstperiode wordt door de Finnen "Ruska" genoemd.

We hebben noogedwongen een jaartje moeten overslaan maar deze herfst zullen we er weer kunnen invliegen! Met een geweldige week in de zalige natuur van Salla, overdag samen met de kundige en humoristische gidsen van het rendierpark en 's avonds neem ik u mee op jacht naar het noorderlicht. De ideale week om te ontspannen en van het leven te genieten na de enerverende corona-periode. 

Maak nu alvast een vrijblijvende voorboeking en u wordt begin april gecontacteerd wanneer de reis ook definitief te boeken is.
Het programma van deze reis kan u alvast vinden op deze link. 

Groepsreizen met comfort en eigen tijd

Klik op de afbeelding voor teaser-filmpjes

Filmpjes

Enorme noorderlicht-explosie - Rajamaa, Zweeds Lapland

Op deze site kan u ook vele filmpjes terugvinden, realtime gefilmd tijdens de actiefste noorderlichtperiodes. Hiervoor gebruikte ik de Sony Alpha 7s. Zoals op 17 december 2017.
Dankzij een coronaal gat op de Zon en brede opklaringen konden we op die zondagavond in het noordoosten van Zweeds Lapland en noordwesten van Fins Lapland genieten van een ongelooflijk noorderlicht-spektakel! 

Onderstaand 'chaotisch' filmpje, met diverse realtime uitspattingen van het noorderlicht maar ook van de maker van het filmpje (ik), geeft een impressie van hoe het is om dit spektakel te mogen beleven...

Noorderlicht Luosto

24 januari 2019

 

Noorderlichtverwachting korte termijn

Onderstaande verwachting is gebaseerd op de meting van zonnewindparameters door een satelliet (DSCOVR) die zich op 1.5 miljoen kilometer van de Aarde bevindt.
Zodra de zonnewind deze satelliet passeert duurt het nog 30 tot 70 minuten (afhankelijk van de snelheid) alvorens die zonnewind bij de Aarde arriveert. De meetgegevens geven ons een indicatie over de mogelijke intensiteit van het noorderlicht voor verschillende breedtegraden. Het kaartje moet dus vooral als een indicatie gebruikt worden, niet als een voorspelling.

Belangrijke parameters zijn 

- Snelheid van de zonnewind. (Speed)
- Richting van het IMF (Bz) = Bepalend voor de koppeling tussen het magneetveld van de Aarde en de zonnewind.
- Dichtheid (density) = Het aantal beschikbare zonnewinddeeltjes, ongeacht hoeveel er door Bz worden binnengelaten.
- Sterkte van het IMF (Bt) = Sterkte van het magneetveld dat de zonnewind met zich meedraagt.