Meerwaarde noorderlichtman Ruben Weytjens

Het noorderlicht is een natuurverschijnsel dat zich moeilijk laat voorspellen. Je bent immers afhankelijk van verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden en eigenschappen van de zonnewind.
Als weerman en vooral noorderlichtman probeer ik een zo goed mogelijke inschatting te maken van de omstandigheden voor de volgende uren. De waarde van voorspellingen op diverse apps is immers zeer beperkt, aangezien een aantal factoren zich pas kort van tevoren laten inschatten. Zo is er voor het noorderlicht een belangrijke factor -Bz- die bepaalt of de deur voor de zonnewinddeeltjes al dan niet wordt open gezet. Deze factor kan snel variëren (deur open/dicht/open...open/dicht...dicht/enz.) en is pas bekend nadat de zonnewind een satelliet met meetapparatuur passeert, want tot die tijd tasten we hierover in het duister. Dus zelfs indien er een plasmawolk onderweg is naar de Aarde maakt deze parameter een groot verschil in de intensiteit en beweeglijkheid van het noorderlicht dat we mogen verwachten. En zo zijn er nog wel een aantal factoren -Bt, Density, speed- die voortdurend kunnen variëren.

Door mijn jarenlange opvolging (ook buiten het seizoen) van de deze parameters heb ik een goed gevoel voor wat we op de respectievelijke avonden mogen verwachten op basis van de combinatie van deze parameters. Want de combinatie van factoren maakt een geautomatiseerde verwachting nagenoeg onmogelijk. Er valt geen eenvoudig algoritme voor uit te werken. Voor een zo goed mogelijke verwachting zal er echt iemand over moeten nadenken. Mijn aanpak stopt dus niet bij 'er is kans op noorderlicht als het helder is'. Ik probeer net in te schatten hoe intens het noorderlicht kan worden, en wanneer. Want de omstandigheden zijn dagelijks anders. Daarom krijgt u van mij dus elke avond een briefing over die omstandigheden. In alle bescheidenheid wil ik wel even vermelden dat deze aanpak (interpretatie zonnewindparameters) vrij uniek is. De meeste waarschuwingssystemen werken pas wanneer de zonnewind gearriveerd is, en het noorderlicht in volle gang is. Indien u dan nog in actie moet schieten (kleding aantrekken, verplaatsen...) kan u al een groot deel van het spektakel gemist hebben. Want het echt intense en beweeglijke noorderlicht is doorgaans slechts enkele minuten te zien, alvorens het weer wachten is op de volgende 'uitbarsting' (substorm).

Daarnaast is het ook belangrijk om goed voorbereid te zijn op je noorderlichtjachten. 
- Wat nemen we mee?
- Waar gaan we het best kijken? Het is toch wel belangrijk om de betere plekjes te vinden, met vrij zicht op het noorden en weg van storende lichtvervuiling.
- Welke kleding is er nodig? Dit kan van nacht tot nacht verschillen.
- Enz...

Uiteraard kan ik ook assisteren bij het fotograferen. Al hoop ik wel dat iedereen vooraf z'n camera kent, en weet hoe bijvoorbeeld de ISO-waarde, focus, diafragmawaarde en sluitertijd kunnen worden ingesteld.
Het loont zeker en vast de moeite om vooraf thuis al eens te oefenen, en wolken voor noorderlicht te nemen... Want als je je camera onder het noorderlicht wil leren kennen zullen stress en frustraties je doen vergeten om vooral te genieten!

Naast noorderlichtman ben ik ook uw universele reisleider. Ik zorg ervoor dat iedereen weet waar hij of zij moet zijn en om hoe laat. Denk maar aan de verschillende safaris of transfers die we ook overdag maken.
Ik zal tips geven over de omgeving en uiteraard kan ik ook assisteren bij het boeken van optionele safaris ter plaatse. En zo zijn er nog wel tal van dingetjes waarvoor u op mij kan rekenen.

 

Zonnewindparameters:

Comments