Op deze beelden zien we een opname van de volledige hemel met behulp van eens speciale lens.
Bovenaan op de foto bevindt zich het lokale noorden, onderaan het zuiden. Links is dus west, rechts is oost.
In Spitsbergen zal het noorderlicht zich geregeld onderaan op de foto bevinden, kijkrichting het zuiden dus. Dit vanwege de erg noordelijke ligging en het feit dat de noorderlichtovaal zich rond de magnetische noordpool uitstrekt. In Tromso komt het noorderlicht dan vaker midden in beeld, terwijl er in Sodankylä vaker naar het noorden moet worden gekeken.
Uiteraard is er enkel noorderlicht zichtbaar wanneer het donker is en er opklaringen aanwezig zijn.

Let goed op het tijdstip, want soms worden de beelden niet geupdate. Het tijdstip is vaak ook aangegevn in UTC. In de wintertijd moeten we daar 1u bij optellen voor Vlaamse of Nederlandse tijd. In de zomertijd is dat dus 2u. In Finland is het ook 1 uur later dan in Noorwegen, Zweden en België of Nederland.

 

Sodankylä (Luosto) (67°NB - Midden Fins Lapland)

 


Luosto

Per 5 minuten:

 Per half uur:

Äkäslompolo

 

Iso Syöte


Tromsø (70°NB - Noord-Noorwegen)

Link

Archief

Kvaloya

 


Lofoten:

 

Kilpisjärvi (69°NB - NW Fins Lapland)


Open link to refresh (clear the cache)




Longyearbyen (78°NB - Spitsbergen) (Voorlopig offline)


Archief

Magnetometer Sodankylä

Wanneer de rode lijn onstabiel is duidt dit op een verstoring van het aardmagneetveld als gevolg van de elektrisch geladen zonnewinddeeltjes die in onze atmosfeer geleid worden. (Een stroom door een geleider leidt tot een veranderend magneetveld)
Op dat moment is er bij opklaringen noorderlicht zichtbaar. Bij een scherpe daling van de rode lijn zal de noorderlichtintensiteit hoog zijn, en vaak gepaard gaan met snelle bewegingen.

Webcam