Week van het noorderlicht

Luosto

1 Exclusieve week: 13 maart - 20 maart

Vorig jaar was onze Noorderlicht- en Eclipsweek rond de equinox een regelrecht schot in de roos. Niet alleen het exclusieve programma op en rond de Amethist-mijn werd zeer gesmaakt, maar ook wat noorderlicht betreft kon het simpelweg niet beter: 7 nachten op rij kregen we het wonderlijke natuurverschijnsel te zien, de ene keer al wat indrukwekkender dan de andere. Een evenaring wordt moeilijk, maar rond de equinox weet je nooit... Vandaar dat we deze reis in grote lijnen opnieuw hebben uitgezet.

Ook dit keer hebben we opnieuw een dagprogramma op de amethist-mijn voorzien.
- Uitleg en historiek van de mijn, gevolgd door het zoeken naar je eigen amethist-steen
- Pannenkoeken in kota op top van de mijn
- Sneeuwschoenwandeling bij zonsondergang rond de top van Lampivaara
- Dinner op Lampivaara
- Noorderlichtjacht op Lampivaara
Eveneens na het succes van vorig jaar is ook de wildernis-barbecue weer in het programma opgenomen. Krijgen we aan het eind opnieuw het noorderlicht te zien?

Er is tussendoor voldoende ruimte voor vrije tijd en optionele safaris, maar 1 keertje gaan we wel in groep richting de husky-farm voor een ritje met de dolenthousiaste honden. (2 personen per slee en team van 6 husky's)

Didier van Hellemont (Volkssterrenwacht Urania) zal er ook dit jaar weer bij zijn en zijn kennis over astronomie met ons delen. Dat gebeurt aan de hand van een lezing, maar ook live onder de sterrenhemel. Met al zijn ervaring en geduld is Didier ook de ideale persoon voor een fotografie-workshop, welke tevens in het programma is inbegrepen (maandag of dinsdag).
Ikzelf zal natuurlijk ook een uitgebreide lezing over de verschillende ontstaansvormen van noorderlicht geven, en tips om zelf noorderlicht te kunnen voorspellen aan de hand van meetgegevens, ons geleverd door satellieten.

Op de laatste avond staat er een afscheidsetentje van 3-gangen op het menu, exclusief voor onze groep. Een goed moment om de ongetwijfeld onvergetelijke week nog eens met elkaar te overlopen.

Meer informatie en boekingen via deze link.

 

Exclusieve Poolweek

Kilpisjärvi (-Tromsö)

1 Exclusieve week: Donderdag 25 februari - Donderdag 3 maart

 • 1 overnachting Äkäslompolo
 • 6 overnachtingen Kilpisjärvi (Arctic Polar)

  Deze reis is zeer uniek aangezien het sowieso de eerste reis ooit wordt met een winter-programma rond het bijzondere Kilpisjärvi. Waarom Kilpisjärvi? Wel, dat valt moeilijk onder woorden te brengen. Pas als u er eens geweest bent valt dit helemaal te begrijpen. Wat wel vaststaat is dat Kilpisjärvi wellicht één van de beste locaties is om noorderlicht waar te nemen. Zeker voor fotografen, met een grote diversiteit in de omgeving om er iets moois van te maken, zonder hinderlijke lichtvervuiling.

  De eerste nacht verblijven we nog in Äkäslompolo, zodat we na de vliegreis niet meteen de resterende afstand tot Kilpisjärvi per bus in het donker (noorderlicht?) moeten afleggen.
  Het is leuker om deze prachtige rit te ondernemen bij daglicht, en dus ook relaxter op de dag van aankomst. Bovendien worden we te Äkäslompolo in Lapse stijl ontvangen, met een dinner aan de rand van een uitgestrekt meer waar we hopelijk meteen goed zicht op het noorderlicht hebben. Uiteraard moet dan wel het weer meewerken.
  Voordat we op vrijdag vol koers richting de toendra rond Kilpisjärvi zetten, stoppen we eerst nog even bij een huskyfarm voor een ritje met de husky's.

  De rest van de week blijven we meestal dicht in de buurt van Kilpisjärvi, maar er staat ook een daguitstap naar Tromsö op het programma. Want als we toch al zo noordelijk zitten, kunnen we het Parijs van het Noorden net zo goed even meepikken en onderweg genieten van de geweldige landschappen omheen de fjorden.
  Meestal bevinden we ons dus in het schilderachtige Kilipisjärvi, waarbij we meerdere onvergetelijke uitstapjes ondernemen in de wijde omgeving. Zoals naar het hoogtemeertje Saanajärvi, waar we gaan ijsvissen en de techniek van het lasso-werpen zullen leren. Lijkt het ijsvissen u maar niets, wel dan heb ik toch goed nieuws: de ervaring leert dat vele gasten vooral onder de indruk zijn van de omgeving en het ijsvissen als een leuke reden zien om op die onherbergzame plek te komen. Ik heb als eens het geluk gehad om in Spitsbergen te vertoeven. Wel, als er 1 plek in Lapland het euforische -"alleen op de wereld"- gevoel dat ik in Sptsbergen heb ervaren weet te benaderen, dan is het wel Saanajärvi. Boven de boomgrens, met enkel wit en bergen (heuvels) om je heen.

  We gaan (per slee achter sneeuwscooters) echter ook naar de hoogste berg van Finland: de Halti (1.324m). Als het weer een beetje meehelpt zullen we vanaf de top een waanzinnig zicht op de wijde omgeving hebben. 

  Voor de echte avonturiers is er ook de mogelijkheid om een optionele uitstap te boeken, waarbij overnacht wordt in tenten (zelf helpen bouwen) op een meer. Bovendien zal er op dat meer met behulp van netten in gezaagde wakken gevist worden naar het avondeten. Geen paniek, het ijs is minstens 50cm dik. (wellicht eerder 70-80cm) Een zeer unieke ervaring, maar wel slechts weggelegd voor de échte bikkels!

  Op de laatste avond volgt er -bij wijze van afscheid- nog een heuse wildernisbarbecue met zicht op Saana. We maken het dan vanaf de vooravond zeer gezellig rond een vuurtje. En als het weer wil meewerken zien we vanuit de schemering nog een laatste keer het noorderlicht verschijnen...

  Opgelet: in Kilpisjärvi is alles zeer relaxed en kan het afhankelijk van de omstandigheden soms wat improviseren zijn. Kleine wijzigingen aan het programma zijn dus altijd mogelijk, maar we maken er steeds het beste van. Vele gasten hebben dit de afgelopen winters als dé charme van Kilpisjärvi ervaren. Onze gastheer J-P (Juha-Pekka) leeft voor z'n job, en zal met trots voor z'n leefgebied dus alles in het werk stellen om het voor ons zo bijzonder en aangenaam mogelijk te maken. 

  Foto's omgeving Kilpisjärvi
  Meer informatie en boekingen via deze link.
  De reis wordt gefaciliteerd door Voigt Travel, waardoor we rechtstreeks van Amsterdam naar Lapland vliegen.

Noorderlichtreis Lapland

Salla-Luosto

2 Vertrekdata:
     Zondag 3 januari - Zondag 10 januari
     Zondag 17 januari - Zondag 24 januari

 • 4 overnachtingen in Salla (Sallatunturin Tuvat Bungalows)
  Met oa.  
  - Noorderlichtsafari in een slee achter een rendier. (1 slee per persoon)
  - Sneeuwscootertocht door winterwonderland (2 personen per scooter)
  - Sneeuwschoenwandeling met ijsvissen (lachen verplicht, vissen niet)

 • 3 overnachtingen in Luosto (Silver pine cabines, oftewel Kabouter Plop huisjes)
  Met oa.
  - Huskysafari (2 personen per slee met 6 husky's)
  - Optioneel bezoek aan Amethist-mijn (Alleen al het uitzicht op de top is de moeite)

Uitgebreide informatie en boekingen via deze link

Op Jacht naar het Noorderlicht

Luosto-Kilpisjärvi-Rundhaug

2 Vertrekdata:
   Zondag 31 januari - Zondag 7 februari 
   Zondag 14 februari - Zondag 21 februari 

 • 3 overnachtingen in Luosto (Silver Pine Cabines)
  Met oa.
  - Sneeuwscootertocht
  - Huskysafari
  - Optioneel bezoek aan de Amethist-mijn.

 • 2 overnachtingen in Kilpisjärvi (Arctic Polar Appartement)
  Met oa.
  - Geanimeerde busrit uit de taiga van midden-Lapland naar de toendra van noord-Lapland, met tussenstop in Sonkamuotka    
  - Onvergetelijke tocht in slee achter sneeuwscooter naar een hoogtemeertje aan de voet van de Saana, om daar te gaan ijsvissen. Eigenlijk is het ijsvissen vooral een reden om naar deze geweldige plek te kunnen trekken, lunch in een kota inbegrepen. Als je ergens het Spitsbergen-gevoel in Lapland kan benaderen, dan is het wel hier op Saanajärvi.

 • 2 overnachtingen in Rundhaug (Hotel Rundhaug Gjestegard)
  Met oa.
  - Tussenstop bij fjord met panorama-zicht, op weg naar Rundhaug.
  - Sneeuwschoenwandeling, op jacht naar het noorderlicht
  - Goede kans om elanden te zien.

Foto's rit Luosto-Kilpisjärvi 
Foto's rit Kilpisjärvi-Rundhaug
Uitgebreide informatie en boekingen via deze link.

Midwinter Noorderlichtjacht

Tromsø-Kilpisjärvi-Harriniva

1 Exclusieve week: 13 december - 20 december

Het doel van deze reis is om de noorderlichtkansen zo maximaal mogelijk te maken door tijdens de kortste dagen van het jaar in het hoge noorden te verblijven.
We vertrekken met een lijnvlucht Amsterdam-Oslo-Tromsø, en keren terug met een directe chatervlucht vanuit Rovaniemi. Dit alles net voor Kerst, misschien wel als een vervroegd kerstkado.
Naast mij zal ook Jos van der Maarel (voorzitter van de Ned. Vereniging voor Weer en Sterrenkunde afd. Haaglanden) deze reis begeleiden, met van zijn kant bijzondere aandacht voor astronomie. Het zal immers vaak donker zijn, met dus ook vaak sterren en planeten aan de hemel.
Een voorlopig overzicht:

 • 2 nachten Tromsø (Hotel Sydspissen)
  Met oa.
  - Stadsbezoek aan het Parijs van het Noorden.
  - Noorderlichtjacht per bus naar basecamp buiten de stad. (buiten de lichtvervuiling)
  - Diner bij het basecamp

 • 1 nacht Kilpisjärvi (Arctic Polar appartementen)
  Met oa.
  - Busrit bij daglicht tussen Tromsö en Kilpisjärvi, langs de indrukwekkende fjorden. (fotografie-stops)
  - Pannenkoeken-lunch aan de voet van de heilige Saana, in een adembenemend decor op de toendra.

 • 4 nachten Harriniva -Muonio (Kamers of cabines)
  Met oa.
  - Huskysafari
  - Rendiersafari
  - Optionele safaris (vooraf of ter plaatse te boeken)