Laatste week september 2017: Grote noorderlichtkansen in Noord-Scandinavië

Dankzij een krachtig en honkvast hogedrukgebied boven Scandinavië zullen er in de laatste week vaak heldere nachten te vinden zijn in die regio. En dat is uiteraard goed nieuws voor de noorderlichtjagers! In de eerste plaats is er deze tijd van het jaar net wat minder medewerking van de zonnewind nodig om prachtig noorderlicht te verkrijgen. Rond de equinox kan het kleinste zuchtje zonnewind al voor dansende noorderlichtgordijnen zorgen. Maar in de tweede plaats mag er periodiek een verhoogde zonnewind uit een aantal coronale gaten verwacht worden. Meer bepaald zondag- en maandagavond, en vervolgens ook weer in het tweede deel van de week. In de tussentijd kan het noorderlicht uiteraard ook altijd flink opleven, zolang de Bz-factor maar voor een goede koppeling tussen het magneetveld van de zonnewind en dat van de Aarde zorgt.

Het hogedrukgebied op woensdag:


De luchtdruk voor zaterdag:

De Duitse weercomputer maakt daar dan dit meteogram van voor de regio Tromsø: Overdag veel zon, en 's nachts veel maan...

De coronale gaten zien we mooi op deze extreme-UV opnames van de Zon. Uit de donkere zones ontsnappen extra veel plasmadeeltjes wegens het ontbreken van sterke magneetvelden welke de deeltjes zouden terugkoppelen naar de Zon:

Afgelopen vrijdagavond zorgde een gunstige Bz-factor reeds voor dit spektakel in Luosto, Fins Lapland. Dus zelfs zonder dat er sprake was van een versterkte zonnewind:


Foto's: Ruben Weytjens

Comments