Infomiddag noorderlicht en noorderlichtreizen

te Wurfeld op zaterdag 2 september 2017

Op zaterdagmiddag 2 september 2017 zal ik voordracht geven over het noorderlicht en alles wat je in Lapland of Noord-Noorwegen kan verwachten tijdens de 10 !!! noorderlichtreizen die ik tijdens het winterseizoen 2017-2018 zal gaan begeleiden als reisleider en noorderlichtgids. Dat gebeurt ook dit seizoen in samenwerking met mijn partner Voigt Travel, waarmee we rechtstreeks vanaf Schiphol naar Lapland en Noorwegen kunnen vliegen. Er zal dan ook iemand van Voigt Travel aanwezig zijn. Voor vragen over fotografie hebben we fotografie-expert en astronoom Joris van der Maarel uitgenodigd. Ook Wietse Dijkstra (Studio Arctic) zal aanwezig zijn om al uw vragen over de arctische wereld te beantwoorden.

Tijd: De voordracht met talrijke eigen foto's en video's vangt aan om stipt 14u en duurt ongeveer 90 minuten. Daarna is er ruimte voor vragen, persoonlijk contact of boekingen.
Locatie: Kasteel Wurfeld

U kan zich hiervoor gratis aanmelden middels een mailtje naar ruben [dot] noorderlichtman [at] gmail [dot] com
Momenteel zijn er nog 9 van de 10 reizen te boeken... Noorderlichtreis Lapland is inmiddels volzet.

Noorderlichtverwachting korte termijn

Onderstaande verwachting is gebaseerd op de meting van zonnewindparameters door een satelliet (DSCOVR) die zich op 1.5 miljoen kilometer van de Aarde bevindt.
Zodra de zonnewind deze satelliet passeert duurt het nog 30 tot 70 minuten (afhankelijk van de snelheid) alvorens die zonnewind bij de Aarde arriveert. De meetgegevens geven ons een indicatie over de mogelijke intensiteit van het noorderlicht voor verschillende breedtegraden. Het kaartje moet dus vooral als een indicatie gebruikt worden, niet als een voorspelling.

Belangrijke parameters zijn 

- Snelheid van de zonnewind. (Speed)
- Richting van het IMF (Bz) = Bepalend voor de koppeling tussen het magneetveld van de Aarde en de zonnewind.
- Dichtheid (density) = Het aantal beschikbare zonnewinddeeltjes, ongeacht hoeveel er door Bz worden binnengelaten.
- Sterkte van het IMF (Bt) = Sterkte van het magneetveld dat de zonnewind met zich meedraagt.

Nieuwe Noorderlichtreis Lapland nu te boeken!

8-daagse reis in Salla en Luosto - September 2017

Na het succes van vorig jaar zullen we ook aankomende herfst weer op jacht gaan naar het noorderlicht in Fins Lapland en genieten van de rust in de kleurrijke natuur.
Van zaterdag 16 september tot zaterdag 23 september combineren we exclusieve dag-activiteiten tussen de prachtige herfstkleuren met spannende nachtelijke noorderlichtjachten.

Meer info en boekingen via een klik op deze link.

Foto-impressie Seizoen 2016-2017

Beleef het noorden! Beleef het noorderlicht!

Via een klik op onderstaande foto komt u terecht bij het overzicht van het voorbije seizoen, met niet enkel noorderlichtfoto's maar ook foto's van de omgeving en dag-activiteiten.

Klik op de foto 

Malangen - Noorwegen, 1 maart 2017

Meer foto's van andere locaties en tijdstippen via menu bovenaan